pirmdiena, 2011. gada 17. oktobris

Pygmy Owl

Tā nu VIŅŠ tur sēdēja, koka zarā tieši 1.2 m attālumā no manis. Un blenza man virsū, tieši tāpat, ka blenzu es.

Pazīmes. 16-17 cm. Vismazākā Eiropas pūce - mājas strazda lielumā, ar samērā mazu, apaļu galvu un salīdzinoši garu asti. Mugurpuse tumšbrūna ar sīkiem, gaišiem raibumiem. Vēderpuse bālgana, ar brūnām, garenām svītriņām. Sejas plīvurs neizteikts, raibs.
Uzvedība. ļoti kustīgs. Lidojums aktīvs un straujš, viļnveidīgs kā dzeņiem, bieži kustinot spārnus. Uztraukumā bieži šūpo asti. Aktīvs krēslā un tumsā, nereti arī dienas laikā. Vokālās aktivitātes periodi galvenokārt rīta agrumā un vakara krēslā gan pavasarī, gan rudenī.
Balss. Klusi, monotoni, īsi svilpja dziesmai līdzīgi svilpieni, ko tikai ideālos apstākļos var dzirdēt līdz 500 m attālumā. Uztraukumā svilpieni kļūst biežāki un ne tik regulāri. 
Biotops. Pārsvarā skujukoku un jaukti meža masīvi, galvenokārt vecās audzes. Ziemā arī apdzīvotās vietās.
Dzīves veids. Vislabprātāk ligzdo koku dobumos (parasti dzeņu kaltos), kuriem ir biezas sienas (piem., resnos kokos). Var apmesties arī piemērotos būrīšos. Nometnieks, bet rudens un ziemas periodā vismaz daļa nedaudz klejo. Tad to ir iespējams sastapt neraksturīgos biotopos, pat apdzīvotās vietās. Pārtiek no zvirbuļa lieluma putniem un sīkiem grauzējiem. Veido varības krājumus dobumos un būrīšos.
Olas. Čaumala gluda, gandrīz bez spīduma. Dējumā 4-8 olas, gadā viens perējums.

Latvijā ligzdo 500-1200 pāru, ziemo 1000-2000 putnu.

  Kas VIŅŠ ir? 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru